Aïcha Ech-Chenna

Primaire tabs

191
13

Aïcha Ech-Chenna

Casablanca
Marokko

Aïcha vangt Marokkaanse ongehuwde moeders op en geeft ze een eervolle plaats in de maatschappij. Als oprichtster van de organisatie 'Solidarité féminine' staat ze de vrouwen bij in het opbouwen van een zelfstandig leven. Ze volgen een opleiding en krijgen onderdak en opvang voor hun kinderen tot ze op hun eigen benen kunnen staan. De vrouwen kunnen in de ateliers van de NGO werken. Ze worden dus niet alleen tijdelijk geholpen, maar worden klaargestoomd om op zichzelf te rekenen. De vrouwen worden psychologisch begeleid en komen in contact met artsen, advocaten en leerkrachten.

De meeste ongehuwde moeders zijn meisjes uit het arme platteland die naar de grote steden vluchtten aan de schande en discriminatie te ontsnappen. Vaak zijn het huishoudsters die door de heer des huizes werden misbruikt of verkracht, of meisjes die tijdens hun zwangerschap achtergelaten worden. Eenmaal zwanger kan een alleenstaande vrouw in Marokko meestal nergens terecht. Ze zijn ten schande van hun familie en worden vaak misbruikt door hulpverleners en agenten die weten dat de kans op vervolging miniem is.

Aïcha Ech-Chenna zorgt voor verandering. Haar moeite en inzet wordt erkend door de koning en ze ontving al verschillende prijzen en erkenning. Aïcha is een groot voorbeeld en teken van hoop voor vele Marokkaanse vrouwen.